14 травня 2007

Вплив комп'ютера на людину


Відверніться на хвилину від комп'ютера і зверніть увагу, як Ви сидите за столом. Піднято плечі? Відчувається напруга в шиї й у потиличних м'язах? Голова нахилена вперед або в сторони? Тоді врахуйте, що тривале перебування в подібній позі небезпечно для здоров'я.

А саме: призводить до застійних явищ у системі хребетних артерій, порушення нормального кровопостачання мозку і, як наслідок, може привести до головних болів, стомлюваності, зниження пам'яті, і навіть до кардиалгії (болів у серці) і до аритмій (порушенням серцевого ритму) за рахунок перероздратування сплетень нервових кліток (нервових вузлів), розташованих уздовж хребетного стовпа. Зверніть увагу на положення корпуса: деякі люди сидять впівоберта, нахилившись одним плечем уперед, зігнувши хребет.

Якщо Ви довго знаходитеся в подібному положенні, то ви ризикуєте "заробити" кардиалгію (за рахунок тривалого здавлювання міжреберних нервів), прискорений розвиток остеохондрозу хребта і радикуліт. Особливо уважно поставтеся до положення рук під час роботи з клавіатурою. Якщо клавіатура розташована занадто високо або занадто далеко (близько) від корпуса, то Ви ризикуєте придбати т.зв. "синдром зап'ясного суглоба" (утім, Ви можете зустріти й інші назви цього стану). Сам по собі цей синдром не має безпосереднього відношення до серцевої патології, алі врахуйте, що це досить неприємний стан, що тяжко лікується й в окремих випадках призводить навіть до інвалідності. Тепер про те, що ж робити.

Два основні правила: частіше змінювати позу і контролювати м'язову напругу (тобто не напружуватися). Установите в собі на комп'ютері яку-небудь напоминалку і, скажемо, через кожні 10-15 хвилин перевіряйте, як Ви сидите, чи не напружена спина, чи не підняті плечі, чи не стомлюються руки і т.д. Посувайтеся на стільці, змініть позу, струсніть руками, стисніть-розтисніть пальці, просто знизайте плечима (прекрасне, до речі, вправа: скидає напруга з плечового пояса, активізує кровоток у хребетних артеріях, стимулює нервові сплетення, розташовані в області потилиці) і далі за роботу.

Повірте, це дуже багато дає Вашому організмові. Змінюючи позу, Ви робите перерозвантаження хребта, знімаєте напругу з тих м'язів, що фіксували Вашу позу, поліпшуєте їхнє кровопостачання, підвищуєте насичення крові киснемо. Особливо підкреслюю: не забувайте робити хоча б елементарні вправи для пальців (зжати в кулак - розтиснути, зтиснути пальці - розтиснути) і для зап'ясть ( хоча б просто покрутіть кистями в різні сторони).

Крім усього іншого, це добре діє на стан нервової системи і тих її відділів, що відповідають за нормальне функціонування серця, судин, нирок, печінки й інших внутрішніх органів. І, у висновку цієї частини нашої розмови, нагадаю, що, сидячи, треба намагатися зберігати спину прямою, не рекомендується розвалюватися на стільці під час роботи, не варто ні нахиляти низько голову, ні витягати шию, нахиляючи до комп'ютера.

Опромінення. У відношенні променевого впливу комп'ютера на людину існує багато неясностей, неточностей, а ті і просто міфів. Давайте спробуємо розібратися. Спрощено говорячи, можна виділити іонізуюче і неіонізуюче випромінювання. Іонізуюче випромінювання - це потік енергії (і елементарних часток - нейтронів, електронів, нейтрино і т.д.), що ушкоджує живі тканини як шляхом прямого, так і непрямого впливу. З усіх видів ІВ монітор комп'ютера, зроблений на основі електронно-променевої трубки дає тільки т.зв. гальмове електромагнітне випромінювання. Що це таке?

Гальмове електромагнітне випромінювання - це різновид гамма- або рентгенівського випромінювання. Воно з'являється внаслідок того, що потік електронів в електронно-променевій трубці (який, власне і малює зображення на екрані), вдаряючись про внутрішню поверхню екрана, різко гальмується (звідси зрозуміло, чому LCD-дисплеї позбавлені цього випромінювання). При гальмуванні кожен електрон і виділяє квант енергії, що складає гамма-випромінювання. Потужність цього випромінювання невелика, Алі врахуйте, що на відміну від потокові електронів, гамма-випромінювання поширюється в усі сторони.

Тому в санітарних нормах і закладена вимога: потужність експозиційної дози рентгенівського випромінювання в будь-якій точці на відстані 0,05 м від корпуса термінала повинна відповідати еквівалентній дозі не більш 0,1 мбер/рік (100 мікрорентген/час). У старих моніторах піклувалися тільки про захист лицьової частини монітора (екрана). Тому, якщо Ви працюєте в кімнаті, а за Вашою спиною розташовано ще один комп'ютер, то подбайте про свою безпеку. Особливо це стосується дітей. До речі, загальне правило радіології: більше усього від випромінювання страждають тканини, у яких швидше усього розмножуються клітки. Для дорослого це насамперед полові клітки і клітки, що вистилають тонкий кишечник. Для дитини... Навіть важко сказати, які клітки в дітей розмножуються повільно. Вважається, щоправда, що випромінювання не більше, ніж від кольорового телевізора, Алі спробуйте знайти людину, повний робочий день просиджує в телевізора на такій близькій відстані. Що ж робити? Якщо не можна переїхати зі своїм столом в інше місце, постарайтеся хоча б, щоб відстань від Вашої спини до тилу монітора було не менш 1,6-1,8 м. Приймайте щодня достатню кількість вітаміну С (він знижує наслідки радіації).

Частіше включайте в раціон сир і інші молочні продукти (амінокислоти зв'язують виникаючі вільні радикали, це особливо відноситься до проживаючим в екологічно несприятливих умовах). Більше рухайтеся - залиште комп'ютер, пройдіться, зробіть глибокий вдих. Навіть така нехитра гімнастика активує відбудовні процеси, сприяє звільненню організму від шлаків. І пам'ятайте, що, наприклад, дитині в 10-12 років не рекомендується проводити за комп'ютером безупинно більш 15 хв, а в день більш 1,5 часів.

Неіонізуюче випромінювання складається з електромагнітних і електростатичних полів. Існують спеціальні норми, що регулюють напругу цих полів, Але, шкода, їхній вплив на організм вивчено недостатньо. Безсумнівно одне: при різних аритміях серця, тобто в тих випадках, коли порушуються електричні процеси в серці, вплив електричних полів може вносити свій внесок у розвиток захворювання.

Принаймні, нерідко до лікаря звертаються програмісти або люди, що постійно працюють з комп'ютером, що страждають тією або іншою формою аритмії. Що робити? Якщо Вас турбують які-небудь скарги, зверніться до лікаря - на ранніх стадіях цілком можливо перервати процес, що починається. Для усіх же рекомендовано не перевтомлюватися (можливий зрив адаптаційних механізмів), не курити (хоча б під час робочого дня) і не знаходиться в задушливому приміщенні (серце в складних умовах адаптації повинне безперебійно одержувати достатню кількість кисню).

Про це повідомляє сайт "Посольство медицини", що опублікував статтю М. Степанова.

Немає коментарів: